Recepta na długowieczność – co warto jeść, aby cieszyć się długo dobrym zdrowiem?

283

Wielu ludzi chciałoby poznać sekret długowieczności i wynaleźć antidotum na śmierć. Biorąc pod uwagę, że kamień filozoficzny, który miałby gwarantować nieśmiertelność jednak nie istnieje, warto poznać sposób na długowieczność bazujący na produktach, dzięki którym dłużej będziemy mogli cieszyć się życiem i zdrowiem!

Czego unikać?

Niestety nasza polska dieta nie sprzyja długowieczności. Pełna tłustych potraw i smażeniny nie wpływa dobrze na nasze zdrowie, a z wiekiem coraz bardziej widoczne są jej skutki – podwyższony cholesterol, zawały, problemy z wątrobą. Dbając o swoje zdrowie i długie życie warto wyeliminować z diety tłuste mięsa, jak wieprzowina czy wołowina. Zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych wpływa znacząco na zwiększenie stężenia tak zwanego „złego” cholesterolu LDL (co bezpośrednio stanowi przyczynę tworzenia złogów tłuszczu w tętnicach tzw. blaszki miażdżycowej), wzmożonej krzepliwości krwi, a także sprzyja rozwojowi nadwagi i cukrzycy typu II. Przynoszą one niewiele wartościowych składników odżywczych – warto zastąpić je innymi produktami, takimi jak…

Ryby

Ryby takie jak np. dorsz, soja, łosoś czy pstrąg zawierają mnóstwo kwasów Omega-3 i Omega-6, które znane są jako antidotum na wszelkie choroby i starzenie. Wpływają one korzystnie na układ krążenia: chronią przed miażdżycą, obniżają krzepliwość i ciśnienie krwi oraz przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Dodatkowo kwasy te zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów i działają przeciwzapalnie. Unikaj jednak ryb sztucznie hodowanych takich jak panga czy tilapia.

Orzechy

Zaopatrzone są również w potężną dawkę kwasu omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i spadek ryzyka zawału serca.

Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Zielona herbata

Najwięcej stulatków jest właśnie w Azji, gdzie niezmienną popularnością cieszy się zielona herbata. Jest ona naturalnym i bardzo silnym antyoksydantem, dlatego skutecznie chroni przed chorobami nowotworowymi. Nie dopuszcza do powstawania płytek cholesterolowych, zapychających żyły i tętnice, więc przeciwdziała wylewom, zatorom i zawałom. Oczyszcza organizm oraz przeciwdziała starzeniu się komórek. Uważa się również, że hamuje degradację komórek odpowiadających za rozwijanie się chorób  takich jak Alzheimer, czy choroba Parkinsona.

Czerwone wino

Chcąc dożyć sędziwego wieku wcale nie musimy całkowicie rezygnować z alkoholu. Udowodniono, że czerwone wino obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz hamuje proces starzenia. A ze strony nienaukowej – mnóstwo starszych osób przyznaje, że dzięki kieliszkowi czerwone wina cieszą się lepszym zdrowiem i humorem.

Czosnek

Wystarczy zjadać jeden ząbek dziennie,  aby odczuć jego pozytywny wpływ na organizm. Jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości podobne do aspiryny. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.